Premium 1 / 25 Wiatr porusza liście drzew. Co robi wiatr? A) Zatrzymuje drzewa B) Porusza liście C) Maluje chmury ✅ Prawidłowa odpowiedź: B) Porusza liście Uzasadnienie: Wiatr powoduje ruch. 2 / 25 Wiosną zakwitają kwiaty. Kiedy kwitną kwiaty? A) Zimą B) Wiosną C) Latem ✅ Prawidłowa odpowiedź: B) Wiosną Uzasadnienie: Wiosna to czas rozkwitu. 3 / 25 Wiatr porusza liście drzew. Co robi wiatr? A) Zatrzymuje drzewa B) Porusza liście C) Maluje chmury ✅ Prawidłowa odpowiedź: B) Porusza liście Uzasadnienie: Wiatr powoduje ruch. 4 / 25 Zimą pada śnieg. Kiedy pada śnieg? A) Latem B) Zimą C) Wiosną ✅ Prawidłowa odpowiedź: B) Zimą Uzasadnienie: Śnieg jest charakterystyczny dla zimy. 5 / 25 Śmieci segregujemy w domu. Po co segregujemy śmieci? A) Żeby było trudniej B) Żeby łatwiej je przetworzyć C) Żeby zajęły więcej miejsca ✅ Prawidłowa odpowiedź: B) Żeby łatwiej je przetworzyć Uzasadnienie: Segregacja ułatwia recykling. 6 / 25 Wiosną zakwitają kwiaty. Kiedy kwitną kwiaty? A) Zimą B) Wiosną C) Latem ✅ Prawidłowa odpowiedź: B) Wiosną Uzasadnienie: Wiosna to czas rozkwitu. 7 / 25 Zwierzęta potrzebują czystej wody. Dlaczego nie wolno zanieczyszczać rzek? A) Bo zwierzęta piją wodę B) Bo woda jest kolorowa C) Bo rzeka płynie ✅ Prawidłowa odpowiedź: A) Bo zwierzęta piją wodę Uzasadnienie: Brudna woda szkodzi zwierzętom. 8 / 25 Sadzenie kwiatów pomaga pszczołom. Dlaczego pszczoły są ważne? A) Bo są kolorowe B) Bo zapylają rośliny C) Bo robią hałas ✅ Prawidłowa odpowiedź: B) Bo zapylają rośliny Uzasadnienie: Zapylanie pomaga roślinom rosnąć. 9 / 25 Mgła ogranicza widoczność. Co robi mgła? A) Poprawia widzenie B) Zasłania widok C) Zwiększa światło ✅ Prawidłowa odpowiedź: B) Zasłania widok Uzasadnienie: Mgła utrudnia widzenie. 10 / 25 Drzewa produkują tlen. Dlaczego sadzimy drzewa? A) Dla zabawy B) Dla powietrza C) Dla hałasu ✅ Prawidłowa odpowiedź: B) Dla powietrza Uzasadnienie: Drzewa poprawiają jakość powietrza. 11 / 25 Jesienią często pada deszcz. Co często dzieje się jesienią? A) Pada deszcz B) Pada śnieg C) Jest bardzo gorąco ✅ Prawidłowa odpowiedź: A) Pada deszcz Uzasadnienie: Jesień jest deszczowa. 12 / 25 Nie wolno śmiecić w lesie. Dlaczego nie wolno śmiecić? A) Bo las będzie brudny B) Bo to ładnie wygląda C) Bo śmieci pomagają roślinom ✅ Prawidłowa odpowiedź: A) Bo las będzie brudny Uzasadnienie: Śmieci niszczą przyrodę. 13 / 25 Jesienią często pada deszcz. Co często dzieje się jesienią? A) Pada deszcz B) Pada śnieg C) Jest bardzo gorąco ✅ Prawidłowa odpowiedź: A) Pada deszcz Uzasadnienie: Jesień jest deszczowa. 14 / 25 Tęcza pojawia się po deszczu. Kiedy widać tęczę? A) Po burzy i deszczu B) W nocy C) Zimą ✅ Prawidłowa odpowiedź: A) Po burzy i deszczu Uzasadnienie: Tęcza powstaje dzięki światłu i kroplom wody. 15 / 25 Burza to silny wiatr i deszcz. Co jest niebezpieczne podczas burzy? A) Słońce B) Pioruny C) Księżyc ✅ Prawidłowa odpowiedź: B) Pioruny Uzasadnienie: Pioruny są groźne. 16 / 25 Baterie oddajemy do specjalnych pojemników. Dlaczego nie wyrzucamy baterii do kosza? A) Bo są kolorowe B) Bo są niebezpieczne dla środowiska C) Bo są ciężkie ✅ Prawidłowa odpowiedź: B) Bo są niebezpieczne dla środowiska Uzasadnienie: Baterie zawierają szkodliwe substancje. 17 / 25 Papier można przetwarzać ponownie. Jak nazywa się ponowne przetwarzanie odpadów? A) Segregacja B) Recykling C) Spalanie ✅ Prawidłowa odpowiedź: B) Recykling Uzasadnienie: Recykling to ponowne wykorzystanie materiałów. 18 / 25 Papier powstaje z drzew. Co chroni drzewa? A) Marnowanie papieru B) Oszczędzanie papieru C) Palenie papieru ✅ Prawidłowa odpowiedź: B) Oszczędzanie papieru Uzasadnienie: Mniejsze zużycie papieru chroni lasy. 19 / 25 Burza to silny wiatr i deszcz. Co jest niebezpieczne podczas burzy? A) Słońce B) Pioruny C) Księżyc ✅ Prawidłowa odpowiedź: B) Pioruny Uzasadnienie: Pioruny są groźne. 20 / 25 Plastik trafia do żółtego pojemnika. Gdzie wyrzucamy plastik? A) Do zielonego B) Do niebieskiego C) Do żółtego ✅ Prawidłowa odpowiedź: C) Do żółtego Uzasadnienie: Plastik segreguje się do żółtego pojemnika. 21 / 25 Upał to bardzo wysoka temperatura. Kiedy jest upał? A) Gdy jest bardzo zimno B) Gdy jest bardzo ciepło C) Gdy pada śnieg ✅ Prawidłowa odpowiedź: B) Gdy jest bardzo ciepło Uzasadnienie: Upał oznacza wysoką temperaturę. 22 / 25 Deszcz podlewa rośliny. Do czego pomaga deszcz? A) Do gaszenia światła B) Do podlewania roślin C) Do topienia śniegu ✅ Prawidłowa odpowiedź: B) Do podlewania roślin Uzasadnienie: Woda z deszczu nawadnia rośliny. 23 / 25 Oszczędzanie wody chroni środowisko. Co warto robić? A) Marnować wodę B) Zakręcać kran C) Lać wodę bez potrzeby ✅ Prawidłowa odpowiedź: B) Zakręcać kran Uzasadnienie: To pomaga oszczędzać wodę. 24 / 25 Latem jest ciepło. Jaka jest pogoda latem? A) Zimna B) Ciepła C) Mroźna ✅ Prawidłowa odpowiedź: B) Ciepła Uzasadnienie: Latem temperatury są wysokie. 25 / 25 Deszcz podlewa rośliny. Do czego pomaga deszcz? A) Do gaszenia światła B) Do podlewania roślin C) Do topienia śniegu ✅ Prawidłowa odpowiedź: B) Do podlewania roślin Uzasadnienie: Woda z deszczu nawadnia rośliny. Twój wynik to Uruchom ponownie quiz